Böszörményi László

“45 évig dolgoztam az informatikai kutatásban, az utolsó 25 évben tanszékvezető egyetemi tanárként a klagenfurti egyetemen. Eleinte elsősorban informatikai alaptémákon dolgoztam (operációs rendszerek, számítógép hálózatok, programnyelvek és fordítók stb.). A nyugdíjazásom előtti kb. 15 évben kutatócsoportommal endoszkópos és mikroszkópos (főleg ginekológiai és szemészeti) sebészeti eljárások videofelvételeinek elemzésével és kezelésével foglalkoztunk. Néhány évig foglalkoztam informatika-történettel is.

1978-ban Zürichben megismerkedtem Georg Kühlewinddel. Azóta (már ennek is több, mint 40 éve) rendszeresen végzem a tudati iskolázás gyakorlatait. Ez naponta szembesít saját gyengeségemmel és képtelenségemmel, egyszersmind mindig újra meggyőz arról, hogy a szabadsághoz nem vezet semmilyen olcsó, könnyített külön-út, se varázslat, se „királyi út”. A szabadság nem abban áll, hogy bármit megtehetek, ami eszembe jut, hanem abban, hogy autonóm vagyok tudatomban és szeretetből cselekszem. Ehhez először is ki kell szabadítani figyelmemet önző és mechanisztikus szokásaim rabságából. Utána tovább erősíthetem új megismerési minőségek irányában.

Könyvemben, a Holdvilág-napvilágban mindenekelőtt azt igyekszem megmutatni, hogy nincs olyan gonoszság, ami eredetileg ne jónak indult volna – még ha ezt az eredetet néha nagyon nehéz is megtalálni. Nem harcolni kell a gonosszal, hanem meg kell változtatni, vissza kell változtatni azzá a jóvá, amiből eredetileg származik. Első lépésként önmagunkban. Ez bizonyos értelemben megfelel a „hasonlót hasonlóval” gyógyítási elvének.”

 

Főmenü
×
×

Cart