Malgot István

Malgot István 1941. március 13-án született Szombathelyen. Magyar szobrász, bábművész, rendező, író, színházalapító.

Középiskoláit Szombathelyen végezte. 1961-ben a Magyar Iparművészeti Főiskolán kezdte meg tanulmányait, de az első félév után mestere, Borsos Miklós eltávolítása miatt félbe kellett szakítani a főiskolát. 1964-től Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol kétszeri felfüggesztés után 1973-ban diplomázott. Mesterei Borsos Miklós mellett Kerényi Jenő és Somogyi József voltak. 1968-ban a Pór-féle maoista összeesküvés perének negyedrendű vádlottjaként felfüggesztett börtönbüntetést kapott. 1973-tól 1999-ig Pilisborosjenőn élt és dolgozott, jelenleg pedig Tengődön teszi ezt.

Korai, a főiskolai tanulmányok lezárása után alkotott munkái acélból öntött kisplasztikák voltak. Később a szobrászat háttérbe szorult munkásságában: 1969 és 1972 között az Orfeo Együttes, majd az 1970-es évek második felében a Népszínház utazó társulata, ezt követően a kecskeméti Katona József Színház rendezőjeként és a Mozgásszínházi Tagozat vezetőjeként dolgozott. 1989-ben a Soros Alapítvány segítségével megalakította a Mérték Kulturális Értékvédő Egyesületet és létrehozta a Hold Színházat, amely szokatlan formanyelvű, groteszk, lírai hangvételű előadásokat mutatott be, jelentős hazai és külföldi sikereket ért el, végül 1997-ben feloszlott.

Az 1990-es évek második felétől készít ismét szobrokat: fából faragott, csapolt, ragasztott, festett, valamint mintázott kerámia kisplasztikákat, domborműveket és középméretű kompozíciókat. Művei antropomorf, esetenként a népi kultúra tárgyait kompozícióba illesztő, expresszív hangvételű alkotások. 1997-től több délkelet-ázsiai utazást tett (Kambodzsa, Vietnám, Laosz, Észak-Thaiföld, Jáva), amelyekről filmeket készített, illetve könyveket írt. 2002-ben részt vett a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör létrehozásában.

Kiadónknál kambodzsai útibeszámolója, a Korábban indulj, a Fuldokló istenek és a Cigány hold jelent meg, valamint a Götz Eszter által írt Teremtett lények című képes tanulmánykötet szobrászati munkásságáról.

Főmenü
×
×

Cart