Bognár Péter – Sajna-sebaj

Egy papírszárnyú
varrott gerincű gépet tart, ha,
kezében az olvasó.
Egy durva
egyszerűsítést. 

Bognár Péter költő, drámaíró első kötete, melyért Petri György-díjjal jutalmazták.

Részletek »

Géczi Emese – Ínség

Meglepetések tára ez a könyv. Türelmet, elmélyülést igényel. Emlékek halmazából építkezik, hogy felmutasson két emberi sorsot. A két sors talán egymásba érhet. Talán…
Boró és Endre egyes szám első személyben beszélik el emlékeiket. A történetek néhol érintik egymást, néhol elképesztő utakra térnek, hogy aztán ismét közeledhessenek.

Részletek »

Krasznahorkai László: Kegyelmi viszonyok

“Hőseim fáradhatatlanul kutatnak és kutatni is fognak egy labirintusban, mely labirintus nem egyéb, mint saját eltévedésük helye, s ahol az embernek mindössze egyetlen célja lehet: ezt a tévedést, ennek a tévedésnek a szerkezetét megérteni. Közvetlenül saját nyugtalanságuk okát kutatják, személyes fájdalmukra keresik a gyógyírt…”

Részletek »

Wilhelm Furtwängler – Zene és szó

Kötetünk a nagy karmester emléke előtt kíván tisztelegni, s régi adósságot próbál törleszteni, amikor legfontosabb írásaiból ad bő válogatást. Tanulmányai és esszéi nem csak a klasszikus zeneirodalom számos alapvető művének mélyreható értelmezését nyújtják, hanem a művészet és közönsége kapcsolatának átfogó és szókimondó elemzését is.

Részletek »

Malgot István – Korábban indulj! Barangolások Cambodiában

Korábban indulj! Barangolások Camodiában:
A mű meggyőzően bontja ki előttünk azt az érzést, amely egy esendőségében is nagyszerű, hanyatlásával is rabul ejtő, mérhetetlenül szegény, de kulturális értelemben felfoghatatlanul gazdag, sokat szenvedett országot járva hatalmasodik el a barangoló „barang”, a fehér idegen tudatában.

Részletek »

Malgot István – Fuldokló istenek

Emlékek…mondja majd, a szó köré csipetnyi megvetést csavar, a gúny ragacsos fonalaival köti keresztül, s beletaszítja a feledés kútjaiba.
Néhány képpel ez sosem sikerül. Eleven testet öltenek.
Fuldokló istenek, mondja majd, jónéhány év elmúltával, amikor szabadon ereszti Jáva poklait, démonait és mennyországait…

Részletek »

Malgot István – A cigány hold

A cigány hold:
A kisregény hősnője deszkalapokra festi képeit: festékbemártott ujjaival mintha “körberajzolná” az életét.

A cigány kislány életútját a gyerekkori kiszolgáltatottságtól a börtönön át a legalább az önkifejezés örömét kínáld, tehát némiképp felszabadító deszkalapokig: a lélek rezdüléseinek finom rajzolatában szemlélhetjük.

Részletek »

Tobias Richter – Kraljevec-ahol véletlenül születtem…

Tobias Richter hosszú évekig kutatta Rudolf Steiner születésének körülményeit, időpontját, a környezetet, amely a születendő gyermeket körülvette.

A kutatómunka eredménye egy fotókkal és dokumentumokkal gazdagon illusztrált tanulmány lett, amelyet kiadónk 2010-ben négy nyelven jelentetett meg (magyar-horvát illetve angol-német nyelvű kötetben).

Részletek »
Főmenü
×
×

Cart