Székely Anikó

1926. május 8-án született Budapesten. Gyermekkorától zongorázott, hegedült, verseket írt.
Tizenhárom éves korában ismerte meg későbbi férjét, Székely Györgyöt, aki később Georg Kühlewind álnéven publikálja alapvető fontosságú antropozófiai munkáit.
Együtt hallgatták Göllner Mária bevezető előadásait az antropozófiáról, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudomány Karán szerzett diplomát, latin-görög szakirányon. Ezt követően az Országos Levéltár egy fiókintézményének munkatársa volt.

Házastársával közösen nagyszabású projektbe fogtak, mely során újból végigtanulmányozták a rendelkezésükre álló antropozófiai munkákat, ezúttal kronológiai sorrendben. Törekvésükkel megalapozták az antropozófia későbbi hazai irodalmát.

Zenei érdeklődése ebben az időszakban újból szárba szökkent. Az inspiráció hatására énektanári és karvezetői diplomát szerzett, majd 1982-ben Münchenben találkozott a Waldorf-iskolákban honos szabad vallás koncepciójával. Waldorf-tanítói képzése után a Pesthidegkúti Waldorf Iskolában tanította a tárgyat 1990 és 2007 között. E hivatásával együtt kezdett solymári és budapesti Waldorf-képzéseken éneket, zenét, furulyát és karvezetést tanítani.

Világszerte adott elő konferenciákon az antropozófia, a Waldorf-pedagógia és a szabad vallás tárgyköreiből. A szellemi élet aktív szereplője volt Németországban, Magyarországon, szorosan együttműködött olaszországi Waldorf-pedagógusokkal.

Kiemelten foglalkoztatták az individuális szellemi élet nagy kérdései. Így írt erről: “A gyermeki léleknek nyújtott vallásos jellegű támaszok, kötődések ideig-óráig segítik a visszaemelkedést a földi lét miatt elhagyott szellemi világokba, az égi hazába. De elérkezik egy időpont, amikor ezek a segítségek akadályaivá válhatnak annak a lépésnek, hogy az emberi szellem saját természete szerint akarjon kapcsolódni önmaga forrásához, alkotójához.” Kiadónkál megjelent kötete, az Égi lajtorján az ezzel kapcsolatban végzett kutatómunka eredménye, melyben a modern ember szellemi igényét is igyekszik megragadni: “a vallásos tapasztalást, mely egyben megismerés, s a megismerést, mely egyben vallásos tapasztalás“.

2019. október 14.én hunyt el, 93 éves korában.

 

Székely Anikó kiadónknál megjelent kötete:
Főmenü
×
×

Cart