A Kláris Kiadó 2002-ben alakult avval a céllal, hogy a Waldorf-pedagógia irodalmából néhány, szülők és pedagógusok számára hasznos, Magyarországon akkor még hiánypótlónak számító könyvet megjelentessen. A pedagógiai Paidagogos sorozatunban jelentek meg A tizenkét érzék, a Gyermekeink játékai, az Énekeld meg a teremtést! – Az írásművészet felszabadításaPézsmatulok, fakopáncs és delfinek – Így élnek az állatok – olvasókönyv gyerekeknek, Vándorúton-iskolában – Egy Waldorf-tanárnak és osztályának nyolc éves Odüsszeiája, Az ember énekel című könyvek– az utóbbiból aztán később egy négy részes film is készült.

Az Aletheia sorozatban ismeretelméleti művek, elsősorban Georg Kühlewind (Székely György) könyvei kerültek kiadásra. Ebben a 11 könyvben arra a kérdésre keresi a szerző a választ, hogy az ember, aki szellemi lény, miképpen tudja a benne rejlő teremtő erőt megtapasztalni és aktivizálni. Gyakorlatos könyvek ezek, nem olvasmányos, hanem munkás, kihívást jelentő írások. A szövegek maguk is meditatívak, az olvasó fokozott aktivitása nélkül nem kelnek életre. A Logosz könyvek a világ olvashatóságát, jelentés-hordozását járják körbe. A vallás kérdéseit feszegetik több aspektusból Székely István A két tudás – Evangéliumi és más meditációk illetve Székely Anikó Égi lajtorján – A spontán vallásosságtól a megismerésig című munkái.

Charis sorozat szépirodalmi könyveket sorakoztat fel. Legfontosabb kötete Wolfram von Eschenbach Parzival című műve, amelyet Tandori Dezső fordított verses formába, Adamik Lajos és Nagy Márta szerkesztőkkel együttműködve. Ennek utószava Georg Kühlewind egy könyve: A Grál, avagy mire képes a szeretet. A nagy eposzok közül támogattuk a Qed Kiadó gondozásában megjelent Karátson Gábor által fordított Ji King és Tao Te King műveket.

Malgot István több műve is megjelent kiadónknál: A cigány hold, Korábban indulj! – Barangolások CambodiábanFuldokló istenek, és a Götz Eszter szerkesztette Teremtett lények – Malgot István szobrai.

Versesköteteink: Bognár Péter Sajna-sebaj, illetve Tandori Dezső: 2 és fél töredék Hamletnek.

Néhány évig filmeket is készített a Kiadó, elsősorban színházi előadások és koncertek anyagait publikáltuk, többek között Sülyi Péterrel együttműködve, ill. kulturális filmeket készítettünk. A Waldorf pedagógiai könyvsorozat kiegészítője lett Az ember énekel és A világ sincs kész, amely a 20 éves Pesthidegkúti Waldorf Iskoláról készült.

Kiadványainkról a Kiadó vezetője, Lendvay Miklós beszél:

Főmenü
×
×

Cart